romul in rem ustanovitelja rimavolkulja obris

O znameniti legendi o ustanovitvi Rima govorijo različni viri, med njimi tudi dela zgodovinarja Tita Livija. Tradicija povezuje nastanek Rima z grškim svetom- mesto naj bi ustanovil potomec junaka Eneja. Tit Livij pravi, da je v 8.stoletju pr. n. š. mestu Alba Longa, ki so ga v pokrajini Lacij ustanovili nasledniki Eneja, vladal kralj Numitor. Njegov brat je v želji, da bi uresničil svoje ambicije, kralja vrgel s prestola, njegovo hčer Silvijo pa je nemeraval žrtvovati boginji Vesti. V Silvijo se je zaljubil bog Mars in iz njune zveze sta se rodila dvojčka Romul in Rem. Novi kralj Amulij je v strahu, da bi izgubil prestol, ukazal, naj ju utopijo v Tiberi. Dečkov se je usmilil služabnik, ki ju je položil v košaro in ju prepustil toku reke. Košara je nasedla na bregu, dvojčka pa je našla volkulja, ki ju je dojila s svojim mlekom. Ko sta Romul in Rem odrasla, sta napadla kralja, tako da je na prestol zopet prišel njun ded Numitor. Naselili so se na griču nedaleč od kraja, kjer je brata rešila volkulja, in meje svojega prebivališča ogradili z obzidjem. Tako je- kot legenda pravi- nastalo mesto Rim.
 
Da je zgodba o odkritju Atlantide  še bolj verodostojna v prid priča dejstvo, da so slovenske gorice v davni preteklosti bile dejansko obala oz. »Otočje« Panonskega morja, kar dokazuje školjčni apnenec.Starost panonskega morja pa je 13 miljonov do 5,3 miljona pred našim štetjem. Tu treba upoštevati dejstvo, da v Neronovem času niso bili usposobljeni, niti niso imeli pripomočkov za analizo in pravilno določitev starosti najdenega školjčnega apnenca in fosilov – predvsem školk in polžev v njem. Za določitev starosti so uporabljali zgolj lastna čutila – predvsem vid, ter preučevali stare Egipčanske in Grške spise. Še veličastnejša pa je najdba 12 do 13 miljonov let starega okostja miocenskega kita (kit ščukar), katerega fosilno okostje so našli pri Benediktu leta 1928, ko so gradili cesto od Benedikta proti Radgoni. Danes ga hrani Katedra za geologijo in paleontologijo univerze v Ljubljani.

prd

Spletna stran Zgodovinsko društvo Atlantida Raj Slave uporablja piškotke zaradi boljšega delovanja in zagotavljanja storitev spletne strani. Več o piškotkih