4

Trotkova - Rimsko gomilno grobišče (57 gomil)

Na južnem gozdnem grebenu nad krajevno cesto Obrat Negova, je največje gomilno grobišče v Slovenskih goricah, ki šteje 57 gomil. V večini so bile gomile v preteklosti delno prekopane, najdbe (grobna pepelnica, bronasti novci,  steklene in glinaste posode). Gomile z ohranjenimi višinami od 0,2 do 2 metrov imajo premere od 5 do 12,8 metra.

4

Gomila v Trotkovi, Pokrajinski muzej Maribor. Foto: Stanko Pahič, okrog 1960.

Zgodba

Atlantida (veliko otočje) je ležala v Mezopotaniji (med vodami, med rekama) – med Dravo in Muro. Atlantida je lahko bila v Slovenskih goricah zaradi mnogih nepojasnjenih prazgodovinskih velikih zemeljskih del (jarki, nasipi, terase, gradišča, velike gomile) v gozdovih med Dravo in Muro. Najsvetejši prostor otok s premerom le dobrih 900 m, je bil pozidan s Pozeidonovim svetiščem. Morda je bil blizu gomilnega grobišča s 57-timi gomilami med Trotkovo in Ločkim Vrhom, v neposredni bližini veličastne romarske cerkve Sveti Trije Kralji.

Energija

Pohodništvo, čudenje naravnim lepotam in počivanje v naravi so najenostavnejše oblike izmenjave energije s pokrajino. Že očarljiv občutek lepega razgleda prosto sprošča energetske tokove. Tudi v Slovenskih goricah so cerkve, znamenja in arheološki spomeniki na energetsko bogatih točkah. Vsakdo lahko občuti dobre in urejene hiše, kjer živijo srčne družine. Razlikuje jih od zanemarjenih hiš, kjer se podirajo odnosi v družinah in vse ostalo. In vsak bo  pustili svojo sled v nekem obdobju. Tudi v naravi najdemo močne kraje, lepe in skrivnostne in takšne, kjer želimo dolgo ostati. Takšne lastnosti krajev in njihovih posebnosti išče geomantika. To je zahodna oblika Feng Shui iz  daljnega vzhoda, ki se ukvarja z življenjskimi polji na Zemlji. Vse naše misli in dejanja pustijo mnoge sledove.

pepelnica

Pepelnica (žara) iz gomile št. 28 v Trotkovi.
Pokrajinski muzej Maribor.

lonec

Lonec. Vsa posoda je iz okolice Benedikta iz rimskega obdobja. 1. in 2. stoletje n. š.
Pokrajinski muzej Maribor.

prd

Spletna stran Zgodovinsko društvo Atlantida Raj Slave uporablja piškotke zaradi boljšega delovanja in zagotavljanja storitev spletne strani. Več o piškotkih