1

Arheološki spomeniki

Rimsko gomilno grobišče Benedikt (16 gomil) je arheološki spomenik državnega pomena. Na položnem gozdnatem grebenu leži skupaj 16 gomil, najprej 3 večje, nekaj višje je 5 manjših in na vrhu grebena še 8 gomil. Ohranjene imajo premere od 5,2 do 13,2 metra in višine od 0,4 do 2 metra. Naprej v gozdu so še tri gomile. Prva s premerom 10,8 metra in višino 1,6 metra. Naslednja v Drvanji je ohranjena nepoškodovana s premerom 17 metrov in višino 1,8 metra. Verjetno je prazgodovinska. Zadnja je manjša in delno poškodovana rimska gomila s premerom 7 metrov in višino 0,5 metra. Vse gomile, ki jih obiščete v okolici Benedikta, so pomemben sestavni del prazgodovinske in rimskodobne kulturne krajine. Ob prerezu gomile so predstavljene nekatere najdbe. Kako so naši predniki živeli? O čem so razmišljali? Tu je priložnost za domišljijo!

gomila benediktPrerez rimske gomile na gomilnem grobišču v gozdu (ljud. Zlodejeva pušča) nad pokopališčem, ki je arheološki spomenik državnega pomena.

Zgodba

Atlantido so obkrožali trije koncentrični morski kanali. Danes naše prazgodovinske kraje omejujeta reki Drava in Mura s Pesnico, Velko in Ščavnico. Tu sta potoka Ročica in Drvanja. Vode naše kraje prepredajo kot mreža. Klima otokov je bila povsem drugačna kot drugje. Izjemnost rastlinstva je bila posledica obilja vode in regulacij. Pomembni nalogi sta bili povezovanje krajev in obramba z jarki. Atlantida je bila bogata z naravnimi viri. Imela je veliko lesa, plemenitih kovin in dragega kamenja. Vsepovsod je raslo sadno drevje, zelenjava in zelišča. Na pašnikih so se pasle divje krotke živali.

Energija

Peš obiščite gomile in druge nenavadne zemeljske prekope v gozdovih simbolnih figur! Na vsaki točki arheološke ceste lahko najdete in začutite močno energijo. Med hojo natančno opazujte, kje in kako rastejo drevesa? Kje so poti gozdnih živali? Kje si srnjad najde zdrav kraj, ga očisti in vstopi v stik z zdravilno energijo zemlje. Vsak obiskovalec se lahko tam približa naravi in začutiti energijo na svoj način.
Geomantika razlaga in ozavešča odnose med ljudmi, naravo in Zemljo z novimi vsebinami in dimenzijami. Odnos med človekom in naravo je intimen. Pomembna je povezanost ljudi z naravnim okoljem. Okolje dojemamo vizualno in materialno. Čutimo ga tudi podzavestno, duhovno in čustveno. Ti različni odnosi se začnejo že v stanovanju, na vrtu, naselju in pokrajini. Bolj ko spreminjamo svoje okolje, več različnih odnosov gradimo s svojim bivališčem.
Odnosi so globlji, bolj napeti. Nikoli ne smemo podcenjevati okolja. Vse to so večinoma nezavedni odnosi in so del naše kulture.

 

posoda1posoda2posoda3posoda4
Keramična posoda iz prazgodovinskih gomil (ok. 700 let p.n.š.) iz Benedikta.
Pokrajinski muzej Maribor

prd

Spletna stran Zgodovinsko društvo Atlantida Raj Slave uporablja piškotke zaradi boljšega delovanja in zagotavljanja storitev spletne strani. Več o piškotkih