8

Arheološki spomeniki

Drvanja – Rimskodobna naselbina Strmškova njiva (sledovi temeljev rimske stavbe).

Pod grobiščem, so bili na njivah ob potoku Drvanja odkriti sledovi temeljev rimske stavbe, odlomki rimske keramike, opeke in železne žlindre. Ob obdelavi večkrat izorjejo lomljeni apnenec, prodnike in polomljene kose tegul. Rimska kulturna plast z gradbenimi ostalinami je že delno uničena, kljub temu pa ohranjeni ostanki naselbine predstavljajo pomemben arheološki vir v prvotni legi, ki skupaj s pripadajočim gomilnim grobiščem tvorita poselitveno jedro.

Drvanja - Rimsko gomilno grobišče (8 rimskih gomil)

Na vrhu gozdnega grebena, severno od vasi, leži 8 rimskih gomil, ki so zaradi starih kolovozov delno poškodovane. Imajo ohranjene premere od 7 do 11,5 metra in ohranjene višine 0,2 do 0,7 metra.

strmskova-njivaDrvanja - vzh. Strmškova njiva s temelji rimske vile.
Pokrajinski muzej Maribor. Foto: Stanko Pahič 1962

vilarustikaPodobna vila rustika je stala na Strmškovi njivi. Vila je imela centralno ogrevanje na topel zrak vgrajeno v tla in stene.
Vir: http://www.foro3d.com/attachments/129679d1270481066-mi-villa-romanavillafortunatus-06.jpg

Energija

Če Arheološka cesta sama kot vrednost vspodbudi srečanja, ustvarja vibracije. Na arheološki cesti se je potrebno spoštljivo vesti do narave in ljudi, ki tam živijo in z ljubeznijo delajo na svoji posesti in domu. Izraz geomantika pomeni tudi modrost zemlje. Narava je velika učiteljica, ki nam daje zakone in načela. Od začetka so ljudje prinesli pomembne izkušnje s posebnih krajev in so živeli v sozvočju z naravo. V naseljih ali lokalnih mestih so bili zelo premišljeno izbrani kraji za obredna dejanja in za spodbujanje določene dejavnosti. Z informacijami in tresljaji kraja ljudje vibrirajo. Kraji vplivajo tudi na naše mišljenje, čutenje in dejanja.

prd

Spletna stran Zgodovinsko društvo Atlantida Raj Slave uporablja piškotke zaradi boljšega delovanja in zagotavljanja storitev spletne strani. Več o piškotkih